Európsky deň jazykov 2019 na GBZA

Ak by ste vo štvrtok 26.9. 2019 nakukli do spoločných priestorov istej nadčasovej bielomodrej budovy na ulici T. Ružičku, ktorá mnohým návštevníkom Žiliny pripomína veľkú predajňu bazénov, možno by ste boli prekvapení. Namiesto toho, aby sa žiaci Gymnázia bilingválneho venovali serióznej príprave na vyučovanie, napchávali sa koláčmi.

Slané kiše, tortilly, pagáčiky či posúchy boli súčasťou aktivít Európskeho dňa jazykov, ktorý sme si na našej škole spoločne zorganizovali. V zmysle hesla „Láska ide cez žalúdok.“ sa nielen naši žiaci, ale aj viacerí učitelia rozhodli, že napečú slané koláče typické pre rôzne európske krajiny, vrátane tej našej. A zrejme tým nemali na mysli iba lásku k jazykom: mnohí žiaci sa spojili a koláče upiekli spoločnými silami, tak ako Kristínka Drusková z 1. G a Lucka Kočutová z 1.F, či Emma Čačková z 3.G s belgickou kamarátkou Gabrielle. V niektorých rodinách sa dokonca spojili celé generácie: Zuzka Šutvayová piekla slaný posúch so starou mamou – dokonca o polnoci. Škoda, že sme nemohli byť pri tom J. U Sališovcov mali zrejme ešte hektickejšie ráno ako zvyčajne, lebo mama Zuzka s dcérou Klárkou si poriadne privstali, aby mohli ráno do školy priniesť čerstvé a teplé kiše. Podobne aj Rocío Gavilanes, ktorá dobehla s teplou tortillou, a zrejme ani Aldrick Berquin si veľmi nepospal. Obetavá mamina Alexandra Feníka dokonca priniesla kiš do školy osobne za syna, ktorý pre chorobu nemohol prísť sám. Pri pohľade na ich krásne vyzdobený kiš sme si niektorí povedali, že by sme mali v súťaži o najlepší slaný koláč zaviesťaj kategóriu Najkrajší kiš. Odborná porota v zložení Mgr. Tunčerová, Mgr. Matuška a Daniel Saberi sa však už aj tak poriadne potrápila pri výbere najlepších koláčov. Súťaž prebiehala anonymne, no nebolo im veru čo závidieť. Všetky koláče boli výborné. Hlavnú cenu – pobyt v luxusnom wellnes zariadení Susie´s Garden J so všetkými náležitosťami nakoniec získal quiche Katky Valkyovej z 1.G. Všetky slané koláče ste mali možnosť ochutnať v rámci charitatívnych raňajok. Z predaja koláčov sa vyzbieralo 75 EUR, ktoré šli do charitatívneho fondu GBZA. Ďakujeme aj Tobiasovi Gaňovi, Anke Cyprianovej, Kláre Sochuľákovej, Nikole Maťkovej a všetkým, ktorí prispeli vlastným koláčom. Za všetky ohlasy možno odkaz na túto tému od 5.F.: „Jedenie koláčov nás privedie k budhizmu, lebo tak potešíte svoje chuťové bunky.“

Európsky deň jazykov pokračoval počas 3. hodiny prednáškami. Mgr. Benikovský sa podelil so žiakmi o svoje znalosti o nárečiach a na interaktívnej hodine si žiaci trénovali aj počúvanie s porozumením. Mgr. Pospěchová zasvätila záujemcov do tajov umenia prekladu. Ilze Vlčeka pripravila pre žiakov prednášku o svojej krajine – Lotyšsku. Pablo Sanchez predstavil žiakom stereotypy vo filmoch a podporil ich v kritickom myslení – napríklad sa dozvedeli, že toreadori a Andalúzia – to nejde veľmi dohromady.

Tí odvážnejší sa mohli počas 4. a 5. hodiny zúčastniť jazykových súťaží v rámci svojej sekcie a tí ešte odvážnejší majú do 25.10. 2019 možnosť zapojiť sa do Súťaže mladých prekladateľov GBZA 2019, kde na nich čakajú literárne texty v angličtine, španielčine a francúzštine.

Na záver by sme mali povedať, že počas celého dňa prebiehala tradičná Burza kníh. V skutočnosti sa však knihy rozchytali ako teplé rožky ešte dopoludnia. Ako po iné roky, aj tento rok mohol každý, učiteľ či žiak, priniesť knihu a odniesť si knihu, alebo si jednoducho nejakú peknú knihu iba odniesť. V minulých rokoch sa občas stalo, že jeden člen rodiny knihu do školy priniesol a druhý ju v zápale objaviteľského nadšenia priniesol naspäť domov. Tento rok sme takýto incident nezaznamenali 🙂 .

Tešíme sa z pozitívnych ohlasov, nakŕmených žalúdkov, spojených rodín a priateľov, rozšírených európskych obzorov a ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii tohto príjemného podujatia!

                        Mgr. Jarmila Pospěchová a organizačný tím Európskeho dňa jazykov

Pridaj komentár