ZAMUN 2023 – medzinárodné dobrodružstvo

„Another one” 

Aj tento rok naša škola zorganizovala svetoznámy ZaMUN (anglick časť ŽilinaMUN), ktorého sa zúčastnili delegácie z Fínska, Luxemburska, Belgicka, Palestíny, Poľska, Španielska a slovenských škôl. Hosťovské rodiny opäť pre mnohých delegátov poskytli pohodlia svojich domovov, aby si mohli, čo najviac užiť nadchádzajúce dni. Prvý deň sme sa všetci stretli na mestskom úrade, kde sme privítali všetkých prítomných a nasledovalo niekoľko povzbudzujúcich, ale aj zaujímavých príhovorov od vzácnych hostí, ako napríklad viceprimátora mesta Žilina Ing. Martina Kapitulíka, riaditeľa Regionlneho úradu školskéj správy PaedDr. PhDr. Dušana Galbavého, PhD.,  riaditeľa United Nations Information Service Vienna Martina Nesirkeho,  predstaviteľov ambasád a iných organizácií. Po krátkej obedovej prestávke hneď začali debaty a vznikali interesantné návrhy na riešenie daných problémov. Kvôli renovácii strechy na mestskom úrade sa dva z troch výborov nachádzali v neďalekom Hoteli Boss, ale ani stiesnené priestory neprekazili odhodlanie vyriešiť svetové krízy. Nakoniec sme deň príjemne ukončili relaxačnou návštevou SPA Aphrodite v Rajeckých Tepliciach

Druhý deň bolo pre delegátov potrebné vynaložiť veľké úsilie, keďže individuálne výbory sa pomaly blížili ku koncu. Všetkým trom výborom sa podarilo úspešne vytvoriť rezolúcie, ktoré upevňovali svetový mier, regulovali využitie najmodernejších zbraní alebo dohliadali na dodržiavanie ľudských práv. Po obede začalo Valné zhromaždenie, kde delegáti zo všetkých výborov začali diskutovať o využití nukleárnej energie. Po dlhom dni plnom debát a namáhania mozgov sme pre delegátov zorganizovali párty v našej škole, kde pre nich boli prichystané rôzne hry, občerstvenie, DJ, ale hlavne kapela Ruky od múky, ktorá odohrala skvelý koncert.

Tak, ako vždy nastal posledný deň. Aj na Valnom Zhromaždení sa delegátom podarilo napísať rezolúciu. Hneď na to nasledovali vtipné tresty pre delegátov, ktorí porušovali pravidlá. Potom sme prečítali odkazy z krabičky klebiet, ktorú delegáti naplnili papierikmi s pozoruhodnými správami. Nakoniec sme si všetci spolu zatancovali, išli na obed a posledný krát sme sa zišli na záverečnú ceremóniu. Všetci delegáti si so sebou odniesli skvelé spomienky, instagramy nových kamarátov potvrdenie o účasti a niektorí aj ocenenia.

Veľmi som si užil tento ZaMUN a aj ja si z neho odnášam mnoho skvelých zážitkov. Bolo naozaj super tráviť čas a spolupracovať s ľudmi, vďaka ktorým sa to všetko uskutočnilo. Nuž, vidíme sa budúci rok.

Michal Máca 2.E, predseda Historickej bezpečnostnej rady.

CELÝ FOTOALBUM – KLIKNI

Pridaj komentár