TOMUN 2021 (MEGA Erasmus+)

Dňa 20.9. 2021 sa skupinka šiestich žiakov  stretla vo večerných hodinách na autobusovej stanici v Žiline a s kuframi plných košieľ, oblekov, šiat a slušných topánok sa vybrali do krásneho poľského mesta Toruń na ich vychýrený ToMUN, s ktorým má naša škola veľmi dobré skúsenosti.

Ako prvá nás čakala niekoľkohodinová náročná cesta autobusom, ktorú sme našťastie ako-tak zvládli. Po príchode do Poľska po prebdenej noci si časť z nás boli vyzdvihnúť hosťovské rodiny a dali nám pár hodín na zregenerovanie sa v pripravených posteliach. Boli sme pozvaní do školy na vyučovacie hodiny hostiteľov a zvyšok dňa trávili poznávaním starej časti centra mesta.

Druhý deň bol omnoho produktívnejší, keďže boli pripravené dve veľmi zaujímavé MEGA aktivity. Najskôr sme navštívili zrúcaniny hradu, kde sa konal workshop, ktorého posolstvom bolo upozorniť na jedlo okolo nás a pod našimi nohami. Nazbierali sme niekoľko druhov bylín, následne ich s pomocou výborného šéfkuchára premenili na ingrediencie a uvarili tradičné poľské pirohy. Potom sme sa presunuli na záchrannú prasaciu farmu Chrumkowo. Dve ženy si jeden deň povedali, že sa pokúsia zachrániť a postarať sa o každé prasiatko, ktoré bolo predtým nejako týrané alebo tesne pred zabitím, keďže sa snažia šíriť vegánstvo. Prasiatka boli zlaté, ale trošku strašidelné(podľa správ na internete zjedli predošlého majiteľa).

Po takto pestrom dni sme sa šli vyspať a mentálne pripraviť na samotné konferencie, ktoré trvali až do soboty. V piatok si organizátori pripravili pre zúčastnených social event, pred ktorým sme aj s našimi učiteľmi (p. r. Imrich Milo a p. u. Léa Vernet, ktorí nás celým týmto výletom sprevádzali)  už tradične boli sadnúť do blízkej „pirohárne“ a poriadne sme sa najedli. Počas konferencie sme sa obávali, že s množstvom informácií a problémov, ktoré sme potrebovali vyriešiť za tak krátky čas to nestihneme, ale boli sme naozaj šikovní a usilovní. S hotovými skoro všetkými rezolúciami sme boli pripravení na záverečnú General Assembly, ktorej primárnou témou bola Human Enviromental Indifference.

Musím skonštatovať, že sme to zvládli naozaj skvelo, pretože Lucka Lamošová a Tomáš Kučera odviedli výbornú prácu v pozícií chairov. Ďalej sa mne, Betke Mišíkovej a Barči Hýblovej podarilo získať honorable mentions v pozícií delegátiek. Nemôžem samozrejme zabudnúť na skvelú Lauru Helenu Poliakovú, ktorá získala ocenenie „Best delegate“ vo svojom výbore. V piatok o jedenástej večer nám už nezostávalo nič iné, len sa rozlúčiť s hosťovskými rodinami, novými priateľmi a vybrať sa na autobus naspäť domov do Žiliny.

Pridaj komentár