Nestretávame sa každý deň s odsúdenými…

Dňa 6.12.2023 sa uskutočnila exkurzia do Sučian, konkrétnejšie do väznice v Sučanoch.

Po príchode do areálu väznice sme prešli kontrolou a absolvovali sme poučenie, ako sa máme správať. Následne sme sa rozdelili do dvoch skupín, na dievčatá a chalanov. My ako chlapčenská skupina sme mali na programe futbalový turnaj proti odsúdeným chalanom. Po celý čas sme boli vyrovnaní, no nakoniec to naši chlapci zvládli a porazili súpera. Chlapci z väznice nám na záver stretnutia zatancovali tanec, tzv. rómsky tanec.

Zatiaľčo my sme hrali futbal, dievčatá sa stretli s odsúdenými ženami a mladistvými. Spoločne vyrábali drobnosti pre ich blízkych, kde mali možnosť viac spoznať odsúdené. Následne sme sa spoločne prešli priestormi ženskej väznice a stretli sme sa s dvomi odsúdenými za drogy. Mali sme krátku besedu s nimi, kde nám porozprávali svoje príbehy a na konci sme sa ich mohli sami pýtať otázky, ktoré nás zaujímali. A aj keď to boli odsúdené boli veľmi milé a priateľské a snažili sa zodpovedať všetky naše otázky.

Posledný bod programu čím sme zakončili našu exkurziu bola beseda s odsúdeným Danielom, tiež za drogy.
Síce nás tlačil čas, ale stihol nám porozprávať celý svoj príbeh a na konci dodal aj vtipný odkaz, ktorý nás všetkých pobavil. Po skončení besedy sme opäť museli prejsť kontrolou, aby sme mohli opustiť budovu.

Celý výlet sme si veľmi užili, od futbalu cez krátku prehliadku budov až po besedy. Bolo to veľmi poučné a zaujímavé. Predsa len sa nestretávame každý deň s odsúdenými…

Filip Jochec, II.F a Tomáš Káčerík I.F

 

Na Mikuláša vo väznici

6.12. 2023 sa na našej škole uskutočnila tradičná mini exkurzia do väznice v Sučanoch. Ako každý rok ani tento nebol výnimkou a na exkurziu sa mohlo prihlásiť 20 žiakov, 10 dievčat a 10 chlapcov. Nakoniec sa ale išlo s jemnou chlapčenskou prevahou.

Pre nás osobne to bola premiéra, a tak sme nevedeli úplne, čo máme očakávať. Veľmi sme sa tešili na možnosť stretnúť sa s odsúdenými ženami a mladistvými, a preto sme využili šancu zúčastniť sa tejto exkurzie. A musíme povedať, že neľutujeme. Aj keď sme obetovali svoj poobedný čas po škole, získali sme predstavu, ako to funguje vo väzniciach a zároveň sme načerpali nové zážitky. Doplnili sme starú partiu dievčat a chlapcov, ktorí sa zúčastňujú tejto akcie už niekoľko rokov a treba povedať, že je to super partia ľudí.

Po príjazde do väznice sme museli prejsť kontrolou a následne sme sa rozdelili na dve skupiny. My dievčatá sme sa išli stretnúť s odsúdenými ženami. Spoločne sme vyrábali drobnosti pre ich blízkych. Počas tohto času sme mali priestor sa s nimi spoznať a spýtať sa, čo nás zaujímalo. Na naše veľké prekvapenie tam bola veľmi príjemná atmosféra a naša návšteva ich potešila.

Na rozdiel od nás chalani spoznávali odsúdených pri futbale. Vraj hra bola veľmi vyrovnaná a všetci si ju užili aj napriek menším zraneniam. Po zápase sme sa už všetci spoločne prešli areálom väznice a absolvovali besedu v ženskej časti väznice s dvomi odsúdenými (za drogy), ktoré nám v skratke povedali svoje príbehy a ako sa tam dostali. Celú exkurziu sme ukončili v mužskej väznici, kde nám odsúdený Daniel porozprával svoj príbeh s drogami a zakončil to odkazom, ktorý nás všetkých pobavil.

Na záver treba len podotknúť, že to určite nebolo mrhanie času a že to bol pekne strávený čas so super partou ľudí. Zažili sme mega veľa srandy a zároveň to bolo pre nás niečo nové a zaujímavé. Snáď budúci rok opäť.

Beáta Osiková a Simona Pirošíková, IV. E

Pridaj komentár